Kucharz

Termin rozpoczcia: padziernik 2016 r..

OGÓLNY OPIS  ZAWODU

-              sporzdza róne asortymenty potraw, ciast, napojów i deserów
-              planuje posiki
      Miejsce pracy kucharza:
-              hotele, restauracje i inne publiczne miejsca ywienia
-              placówki ywienia zamknitego / stoówki, szpitale, sanatoria, domy dziecka itp. /
-              punkty ywienia na statkach, w pocigach
-              domy prywatne, agencje wiadczce usugi gastronomiczne

Absolwent kursu bdzie umie:

  1. Rozrónia i charakteryzowa surowce do produkcji gastronomicznej.
  2. Ocenia jako surowców i póproduktów oraz ich przydatno kulinarn
  3. Dokona obróbki wstpnej surowców
  4. Stosowa elementy obróbki termicznej produktów
  5. Dobiera i stosowa waciwe metody i techniki sporzdzania potraw i napojów.
  6. Przygotowa i gotowa dania zasadnicze, dodatki, przekski
  7. Dobiera i przygotowa szko i naczynia do podawania okrelonych potraw i napojów.
  8. Zabezpieczy i przygotowa bielizn stoow .
  9. Rozrónia napoje i potrawy kuchni polskiej i innych narodów
  10. Charakteryzowa napoje zimne i gorce i zna ich skadniki.
  11. Zestawia potrawy i posiki.
  12. Okrela zasady sporzdzania karty potraw i napojów w zalenoci od rodzaju zakadu gastrono­micznego lub przyjcia okolicznociowego.
  13. Informowa konsumenta o wartoci odywczej i energetycznej potraw.
  14. Utrzymywa biecy porzdek na stanowiskach pracy
  15. Przestrzega zasad bhp oraz przepisów z zakresu minimum sanitarnego obowizujcych w pla­cówkach gastronomicznych.                 



 

 


Projekt i wykonanie: Hedea.pl